JAN ZONDER VREES

De geweldenaar

Wanneer in 1404 Filips de Stoute komt te overlijden, wordt hij opgevolgd door Jan I van Bourgondië, beter bekend als Jan zonder Vrees. Die bijnaam verwierf hij trouwens bij een conflict in Luik, waarbij het Bourgondische leger het Luikse opstandelingenleger van ongeveer 50.000 man versloeg. Filips de Stoute had een hechte band met zijn kinderen en dit is ook te zien in het beleid van Jan zonder Vrees. Net als zijn vader was zijn beleid er één waarbij erg gefocust werd op Frankrijk, al had hij ook Diets geleerd. Het gebeurde maar zelden dat hij zich in onze contreien begaf of er politieke ingrepen deed. In 1405 maakte hij een onderscheid in de Raadkamer die zijn vader inrichtte; er kwam een Rekenkamer in Rijsel en een Raad van Vlaanderen in Gent als hoogste gerechtshof - waarbij dit vooral in het Nederlands werd uitgevoerd. Dit systeem hield tot in het Ancien Régime stand. 

De jongste broer van Jan, Antoon van Bourgondië, was in 1406 hertog van Brabant geworden en organiseerde het bestuur over dit hertogdom naar Frans-Bourgondisch model, waarbij er ook een Rekenkamer en een Raadkamer te Vilvoorde werden opgericht en een kanselier van Brabant werd aangesteld.



De kleindochter van Filips de Stoute en Margaretha van Male, kroonprinses van Frankrijk Jacoba van Beieren, volgde in 1417 haar vader op en werd plotsklaps gravin van Holland en Zeeland en Henegouwen. Wanneer Jan VI van Beieren stelt aanspraak te maken op haar erfenis, zoekt Jacoba steun bij haar oom Jan zonder Vrees. Om haar gebied veilig te stellen, deed ze het volgende; Jacoba zou trouwen met Jan IV van Brabant, waardoor ze Brabant en Limburg met haar gebied zou kunnen verenigen, buiten Bourgondië.

In 1419 werd haar Bourgondische beschermer Jan zonder Vrees vermoord op de brug van Monterau, toen deze daar trachtte zich met de nieuwe dauphin, Karel VII van Frankrijk, te verzoenen.


Jan zonder Vrees is een bijzonder bekend persoon uit onze vaderlandse geschiedenis. Denk maar aan het liedje van Spring...

De Bourgondiërs
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin